Uw kind kan in aanraking komen met politie en justitie. Dit brengt ouders in een moeilijk parket. Wat moeten zij doen? Wat wordt van hen verwacht? En het belangrijkste: wat gaat er met het kind gebeuren?
Mijn kind wordt verdacht van een strafbaar feit
Wanneer uw kind verdacht wordt van het plegen van een strafbaar feit, betekent dit dat het kind formeel verdachte is. De status van verdachte brengt met zich mee dat de politie bepaalde dwangmiddelen mag gebruiken. Daarbij kunt u denken aan een aanhouding, overbrenging naar het politiebureau en een verhoor. In beginsel mag het kind voor zes uur worden vastgehouden op het bureau om verhoord te worden.
In het merendeel van de zaken zal het gaan om een eenvoudig delict als diefstal, drugsgebruik of baldadigheid. Na zes uur zal het kind in die gevallen meestal naar huis worden gestuurd. Op een later moment zal het kind zich moeten verantwoorden voor de officier van justitie of in een enkel geval de kinderrechter.
Ernstigere zaken en voorarrest
Na de genoemde zes uur kan duidelijk worden dat het gaat om een serieuze verdenking van een strafbaar feit. Als meer onderzoek nodig is en het noodzakelijk is dat de minderjarige niet in vrijheid wordt gesteld, zal het kind in verzekering worden gesteld. Dit betekent dat de officier van justitie het kind nog maximaal drie dagen vast mag laten zitten om meer onderzoek te verrichten en het kind nogmaals te verhoren. In uitzonderingsgevallen kan de drie dagen met nog eens drie dagen worden verlengd.
De inverzekeringstelling is ook het moment dat het kind automatisch een advocaat jeugdstrafrecht krijgt toegewezen. Als ouder mag u uw kind bezoeken na overleg met de politie.
Na drie dagen zal de officier van justitie een beslissing moeten nemen:
- Invrijheidstelling van het kind
- Zaak voorleggen aan de kinderrechter en bewaring vorderen
In het eerste geval wordt het kind naar huis gestuurd en zal de zaak op een later moment voor de kinderrechter komen. Ook is het mogelijk dat de officier van justitie zelf met een aanbod komt. Meestal in de vorm van een taakstraf.
In het tweede geval zal de kinderrechter moeten bepalen of er voldoende gronden aanwezig zijn die de bewaring mogelijk kunnen maken. De bewaring houdt in dat het kind wordt overgebracht naar een jeugdgevangenis voor in beginsel veertien dagen. De kinderrechter kan ook bepalen dat het kind naar huis mag, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Gevangenhouding
Na de bewaring kan de gevangenhouding volgen. Dit is een voortzetting van het voorarrest. Na de veertien dagen bewaring in de jeugdgevangenis, zal de zaak opnieuw voor de kinderrechter komen. De kinderrechter moet opnieuw bepalen of het kind op vrije voeten komt, of dat er nog zwaarwichtige belangen aanwezig zijn die de gevangenhouding rechtvaardigen. De gevangenhouding duurt maximaal 90 dagen. Na die 90 dagen zal de zaak opnieuw voor de kinderrechter moeten komen.
Advocaat jeugdstrafrecht
Een verdenking van een strafbaar feit heeft grote gevolgen voor een minderjarig kind en hun familie. Het is daarom van groot belang dat u als ouder zo snel mogelijk een advocaat jeugdstrafrecht inschakelt als uw kind een strafbaar feit heeft gepleegd, of daar van verdacht wordt. Het gaat om het welzijn van uw kind. Aarzel dan ook nooit een advocaat jeugdstrafrecht in te schakelen.